User Settings

 • Background
 • Fade speed
 • Music
 • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Johannes 19:25-34

Het Woord van God

Nabij het kruis van Jezus stonden zijn moeder en de zus van zijn moeder, Maria, de vrouw van Klopas en Maria van Magdala. Toen Jezus zijn moeder zag staan, en bij haar de leerling die Hij liefhad, zei Hij tegen zijn moeder: 'Vrouw, dat is uw zoon' en daarna tegen de leerling: 'Dat is uw moeder'. En vanaf dat moment nam de leerling haar bij zich in huis.

Toen wist Jezus dat alles was volbracht, en om de Schrift geheel in vervulling te laten gaan zei Hij: 'Ik heb dorst'. Er stond daar een kruik water met azijn en ze hielden een spons, gedrenkt in de azijn op een hysopstokje, tegen zijn mond. Nadat Jezus ervan had gedronken zei Hij: 'Het is volbracht'. Hij boog zijn hoofd en gaf de geest.

Het was de voorbereidingsdag en om te voorkomen dat de lichamen tijdens de sabbat - en nog wel een bijzondere sabbat - aan het kruis zouden blijven hangen, vroegen de Joden aan Pilatus om de benen te breken en de lichamen weg te nemen. Zodoende kwamen de soldaten en braken de benen van de eerste man, die met Hem gekruisigd was, en vervolgens van de andere man. Toen zij bij Jezus kwamen, zagen zij dat Hij al gestorven was, dus in plaats van zijn benen te breken, doorboorde een van de soldaten zijn zijde met een lans en meteen vloeide er bloed en water uit.

Johannes 19:25-34
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
  • Ik sta nu onder het kruis. Hoe voelt dit? Kan ik zien hoe Hij sterft uit liefde, omwille van zijn doorleefde solidariteit met ons mensen? Uit volmaakte liefde? Kan ik deze liefde nu ontvangen?
  • Tijdens de viering van de eucharistie zegt de priester: ‘Dit is mijn lichaam, gebroken voor u.’ Kan ik Jezus’ liefde zien als de drijvende kracht die zijn hele leven hier op deze planeet doordesemt? Kan ik de oproep horen om zoals Hem te zijn? En mijn ‘lichaam’ te geven, mijn hele zelf weg te schenken in liefdevolle dienstbaarheid?
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
  • Als ik ga staan aan de voet van het kruis, hoe voel ik me dan? Ben ik in staat om te zien dat Hij zijn leven geeft uit liefde, dat Hij tot het uiterste solidair is met zijn mensen en niemand wil veroordelen?
  • Tijdens de mis zegt de priester: ‘Dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt’. Ben ik in staat om te zien dat liefde de drijvende kracht is die Jezus tijdens zijn leven op deze planeet beweegt? Hoor ik de roep om te doen zoals Hij: mijn ‘lichaam’ geven, mijzelf schenken in liefdevolle dienst?
  • Wanneer ik achterom kijk en mijn leven overzie, kan ik me dan de keren herinneren dat ik geroepen werd om liefdevol te geven en daartoe ook in staat was? Kan ik me ook de keren herinneren dat ik daar niet toe in staat was? Hoe voelde dat en wat waren de neveneffecten?
  • Kan ik met liefde bij Jezus zijn?

Meer Gewijde Ruimte

Reflecting

Verbonden

Een gebedswebsite van de jezuïeten