User Settings

 • Background
 • Fade speed
 • Music
 • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Marcus 3:7-12

Het Woord van God

In die tijd trok Jezus met zijn leerlingen weg in de richting van het meer, maar een grote volksmenigte uit Galilea ging Hem achterna. Er kwamen ook vele mensen uit Judea, Jeruzalem, Iduméa, uit het Overjordaanse, en uit de streek rond Tyrus en Sidon tot Hem, omdat ze hoorden wat Hij allemaal deed. Hij droeg zijn leerlingen op te zorgen dat er een bootje voor Hem bij de hand was, als voorzorg tegen het opdringen van de menigte. Want Hij had er velen genezen, met het gevolg dat allen die aan kwalen leden op Hem aandrongen om Hem aan te raken. Zelfs de onreine geesten vielen als zij Hem zagen, voor Hem neer en schreeuwden: 'Gij zijt de Zoon van God'. Maar Hij verbood hun nadrukkelijk Hem bekend te maken.

Marcus 3:7-12
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
  • Jezus houdt van de natuur, of het nu de rustige berghellingen zijn of de oever van het meer. Het geeft Hem rust, ruimte en afzondering zodat Hij zijn hart kan afstemmen op dat van zijn Vader. Ik ben blij met Hem mee te gaan, ‘s ochtends vroeg, naar het meer. Ik zie dat een grote menigte ons volgt. Het wordt weer een wervelende dag, vol van onbaatzuchtig dienstbaarheid van zijn kant. Hij vraagt mij om Hem te helpen een boot klaar te zetten, zodat Hij niet in het nauw gedreven wordt, want het enthousiasme om Hem te horen en aan te raken is groot. Ik vraag om wat van dat enthousiasme als ik nadenk over de tijd die ik wil geven om Hem elke dag te ontmoeten: er zijn zoveel andere dingen die schreeuwen om mijn aandacht!
  • Heb ik ooit in gebed mijn handen naar Hem uitgestrekt? Kruisbeelden en relieken raken we toch wel aan, we ontvangen Hem ook in de eucharistie, en hier, in mijn gebed, is Gods Zoon dicht bij me. Demonen erkennen Hem als de Zoon van God en vallen voor Hem op hun knieën: welk gebaar is gepast om mijn relatie met Hem uit te drukken? De heilige Ignatius zegt: ‘Gebruik je verbeelding!’
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
  • Marcus geeft hier een algemeen beeld van de dienstbaarheid en genezingen van de Heer. Jezus ontmoet een grote menigte enthousiaste volgelingen aan de oever van het meer van Galilea, mensen uit alle delen van het Heilige Land bewoond door Joden. Heel Israël verzamelt zich rond Jezus, de mysterieuze Zoon van God, terwijl Hij de heerschappij van God over zijn nieuwe gemeenschap vestigt. Mensen voelen zich thuis bij Hem. Ook tegen mij zegt Hij: ‘Blijf in Mij zoals Ik in u blijf.' (Joh. 15,4)
  • Waarom legt Jezus ‘de onreine geesten’ het zwijgen op? Marcus ziet de dienst van Christus als een strijd tussen God en de boze machten, geesten die de lichamen en geesten van mensen in bezit kunnen nemen. Ze denken dat ze Jezus van zijn macht kunnen beroven en Hem kunnen verslaan door Hem te identificeren als ‘Zoon van God’. Dat is misschien de reden waarom Hij probeert zijn Messias-zijn geheim te houden.
 • Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag

  Active
  Default
  • Deze verplaatsing naar de oever van het meer leidt weg van de synagogen waar Hij werd blootgesteld aan de passieve weerstand van de Schriftgeleerden. Jezus is op zijn gemak in open ruimtes. Dichtbij de oever van het meer, in de nabijheid van heuvels en onder de open hemel, niet beschermd door institutionele muren. Mensen komen rond Hem samen vanuit onverwachte plaatsen op zoek naar genezing en goed nieuws.
  • Heer, ik kom naar U, op zoek naar genezing en om goed nieuws te horen. Geen plaats is te ver om niet naar U te kunnen komen.

Meer Gewijde Ruimte

Reflecting

Verbonden

Een gebedswebsite van de jezuïeten